Експерт: НАТО е най-уязвим в Прибалтика

Русия цели възкресяване на Съветската империя, смята Искрен Иванов
Обновена: 25 фев 2022 10:54 | 25 фев 2022 10:53, Александър Попов
36

Два сценария за развитие на военния конфликт между Русия и НАТО очерта експертът по международна сигурност и управление на конфликти Искрен Иванов.

"Ако в този сблъсък надделее Русия, НАТО ще се фрагментира на две - "западно НАТО" с американска страна на влияние, и Централна и Източна Европа, които ще са нещо като Алианс на втора скорост. Ако САЩ спечелят, обръчът около Русия ще се заключи. Тя ще бъде изолирана, ще се трансформира в постсоциалистическа република, без възможност да играе активна роля на глобалната сцена", заяви Иванов пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че има много малко информация по отношение на самия военен конфликт в Украйна.

"Руската стратегия за външна политика цели възстановяване на сферите на влияние - възкресяване на Съветската империя. Дипломатическите икономическите и енергийните инструменти на Русия се изчерпаха. Затова тя прибегна до военните", коментира Иванов.

Той вижда два варианта за изход от ситуацията. Единият, който е по-благоприятен, предвещава икономическите санкции да се засилят дотолкова, че руската икономика да рухне. Или в самата Русия да има такава съпротива, че Путин да спре военните действия.

"По-неблагоприятният сценарий е регионална конфронтация с НАТО. Това често беше обсъждано от експерти по сигурността и може да прерасне в нещо много по-сериозно. Този сценарий може да тръгне от Прибалтика - това е най-уязвимата точка на НАТО. При военни действия в Черно море, които да го блокират, Алиансът ще бъде много затруднен да се намеси. Русия няма да иска регионален конфликт по границите с Полша - там позициите на Алианса са най-силни. При този сценарий Москва може се опита да провокира регионален военен конфликт с НАТО в Прибалтика", прогнозира  той и допълни, че към момента няма реална заплаха за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: УкрайнаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искам да съм лош пророк,но ще използват руското малцинство в Естония
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най уязвим в прибалтикаИ най силен в България!Спор няма)))
24
0
 
1
 
! Отговори
... преди 2 години
Еб*х ти *** парче, ако играехме на "топло/студено", то ти си в АНТАРКТИКА ЕКСПЕРТЕ!
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво НАТО и САЩ бря ,човека каза че може Колумб отново да открие саш
22
0
 
1
 
! Отговори
Консервна кутия преди 2 години
Не е в час. Компрометирате се.
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислех, че конфликтът у между Украйна и Русия, пък този дава възможност САЩ да спечелят в сблъсъка?!НАТО трябва да се разформирова. Напълно излишна агресивна формация!
20
1
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
нато е вредна организация за европа трябва да се разтури незабавно от 2014притискат русия до стената и ето го резултата искаме мир а не вируси ваксиниконфликти и воини спрете да продавате на украина оръжие защото мир няма даима
19
6
 
1
 
! Отговори
Прогнозата преди 2 години
Още докато Мустафа и Митрофанова обграждаха Решетниковския фигурант ви казах, че след Украйна следващата хапка за Путин ще е България. И тя ще бъде разделена на руска и турско територия по границите от Берлинския договор. Американците ни предадоха .
18
0
 
2
 
! Отговори
АлексСпб преди 2 години
До Анонимен"Руснаците няма да спрат с Украйна...., а после Полша" ... Благодаря Ви, но твърдо НЕ! "Polsk riksdag" да си остава в EU.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе този "експерт" откъде го извадихте! Тоя е фундаментално некомпетентен!
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не си кОпате доматите, господин експерте?
15
1
 
13
 
! Отговори
Пишмание преди 2 години
Май ще се случи "вторият сценарий". На първия...хич не се и надявайте. И този "втори" сценарий няма изобщо да протече така,както предвижда пишман-специалиста АНАЛитик. Ами ако вместо Прибалтика...руската армия се насочи към България и Румъния,,попътно поглъщайки Молдова? Тъкмо и проблема с Приднестровието ще се реши!!! А щом Украйна пада за по-малко от два дена...какво да кажем за нас? Учете руски аркадашлар.....
14
2
 
22
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Русия няма как да допусне САЩ да разполага Воеини бази в Украйна.
13
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви ги мъдрите, Русия няма да атакува други държави, само ще помете малоумното правителство в Украйна, това е.
12
7
 
20
 
! Отговори
СС преди 2 години
Този "експерт" бил ли е войник ??? Знае ли ,че Русия е 1/6 от планетата Земя ??? Света не е ЕС и ФАЩ !!!
11
7
 
10
 
! Отговори
ПРЕДСКАЗАНО Е преди 2 години
До 2050г. комунизмът се завръща напълно в цяла Европа !Още много неща ще се случат ,но няма да са в полза на запада !По един или друг начин запада сам ,ще си направи "сапуко" дали с закончета или фашиски приоми ...не знаеме.Но факт ,че каузата на комунизма ще натделее над фалшивата демокрация.... във света ....гледайте
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе пълни глупости говори този експерт. Никакви войни с нато няма да има. Вчера руснаците намекнаха, че имат военно-технически опции за латинска америка.И този път няма кой да ги спре да си сложат ракети там.
9
1
 
8
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Всички тия сценарии са писани от аматьори, защото никой не е попитал Путин какво е неговото мнение по въпроса.
8
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците няма да спрат с Украйна. Следващите са прибалтийските републики, а после Полша. Русия подпали 3та световна война.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой те излъга, че си експерт? Руските цели нямат нищо общо с твоите брът.вежи.